CNC-FG
Comitetul Naţional de Coordonare HIV/SIDA şi Tuberculoză pentru programele finanţate de Fondul Global (CNC-FG) s-a constituit în vederea asigurării coordonării strategice a programelor finanţate de Fondul Global precum şi corelării acestora cu Strategiile şi Planurile Naţionale din cele două domenii: HIV/SIDA şi Tuberculoză. Comitetul Naţional de Coordonare HIV/SIDA şi Tuberculoză este o structură multi-sectorială în care sunt reprezentate instituţii guvernamentale, instituţii academice, organizaţii ale persoanelor care trăiesc cu sau care sunt afectate de HIV/SIDA, organizaţii neguvernamentale cu programe în domeniile HIV/SIDA şi Tuberculoză, sectorul privat precum şi agenţii donatoare internaţionale multilaterale sau bilaterale. CNC-FG îşi desfăşoară activitatea în baza Regulamentului de organizare şi funcţionare şi a Recomandărilor Fondului Global de luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei. Granturile acordate Romaniei de catre Fondul Global de Lupta Impotriva SIDA, TB si Malariei constituie un sprijin major in cresterea capacitatii nationale de raspuns impotriva epidemiilor de HIV/SIDA si Tuberculoza. Aceste fonduri sunt utilizate pentru consolidarea si extinderea programelor de prevenire, dar si a serviciilor pentru ingrijirea celor afectati. Obiectivele CNC-FG:
- Coordonarea strategică multisectorială a programelor HIV/SIDA și de control al tuberculozei și alinierea acestora cu Strategiile și Planurile Naționale din cele două domenii;
- Asigurarea sustenabilității intervențiilor finanțate de FG și alte mecanisme de finanțare;
- Creșterea participării guvernamentale la eforturile de asigurare a accesului la servicii de prevenire, tratament și îngrijire pentru persoanele afectate și la risc de HIV/SIDA și TB.
Organizatii si Institutii care implementeaza programe HIV/SIDA si TB
HIV/SIDA
- Asociatia ACCEPT
Bazele activitatii Asociatiei ACCEPT au fost puse in 1994, anul in care s-a constituit Bucharest Acceptance Group, o structura informala care promova dialogul deschis si rational, constructiv, despre complexitatea subiectului relatiilor dintre persoane de acelasi sex.
- Asociatia ALIAT
Infiintata in 1993, ALIAT (Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor) reprezinta o asociatie de profesionisti in domeniul sanatatii mintale.
- ARAS (Asociatia Romana Anti-SIDA)
Una dintre cele mai active si reprezentative organizatii nonguvernamentale din Romania, ARAS a fost infiintata in 1992, de un grup de tineri voluntari.
- Population Services International Romania (PSI Romania)
PSI reprezinta de fapt o retea globala, prezenta in 50 de tari.
- Organizatia Salvati Copiii
Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala infiintata in 1990. Scopul sau este acela de a apara drepturile copilului, asa cum sunt ele definite si precizate in Conventia ONU. Aceasta prestigioasa organizatie poate fi intalnita in 14 judete din Romania. Personalul sau este alcatuit din 6000 de membri si peste 800 de voluntari, in marea lor majoritate tineri.
- Health Aid Romania (HAR)
Continuand activitatea Health Aid UK, inceputa inca din 1990, HAR este una dintre primele fundatii romanesti care au realizat programe destinate imbunatatirii calitatii vietii pentru copiii si tinerii infectati cu HIV.
- Ministerul Afacerilor Interne (M.A.I.)
Activitatea medicala si programele de sanatate desfasurate in cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (M.I.R.A.) sunt coordonate de catre Directia Generala Medicala (D.G.M.). Acest departament al M.I.R.A. este preocupat permanent de imbunatatirea calitatii serviciilor medicale acordate personalului sau dar si de stabilirea unor relatii de colaborare si parteneriat cu alte institutii si organizatii, deopotriva nationale si internationale.
- Reteaua Romana de Reducere a Riscului
Infiintata in Februarie 2002, Reteaua Romana de Reducere a Riscului (Romanian Harm Reduction Network-RHRN) isi propune promovarea reducerii comportamentelor cu risc asociate consumului de droguri, actionand la nivel national. Activitatile sale vizeaza in special dezvoltarea serviciilor de harm reduction, realizarea unor studii si cercetari legate de atitudinile si comportamentul legat de consumul de droguri, programe de formare in harm reduction, consultanta si networking.
- Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS)
Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala si-a propus, inca de la infiintarea sa, in anul 1991, sa militeze pentru promovarea si respectarea accesului liber al fiecarei persoane la educatie pentru sanatate si servicii complexe, integrate si de calitate, in domeniul sanatatii reproducerii umane, pe baza propriei decizii informate.
- Fundatia Tineri pentru Tineri (TNT)
Fundatia Tineri pentru Tineri (TNT) este una dintre cele mai active organizatii non-guvernamentale din domeniul informarii, educarii si abordarii problematicii specifice tinerilor din Romania. Un numar foarte mare de tineri, care provin din toate mediile sociale si culturale, participa ca voluntari la activitatile initiate si desfasurate de TNT.
- UNOPA (Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA)
Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) este singura federatie neguvernamentala din Romania formata din organizatii ale persoanelor afectate de HIV/SIDA, axata pe advocacy pentru promovarea si apararea drepturilor persoanelor infectate si afectate de HIV/SIDA din Romania.
TBC
- Societatea Crucea Rosie Romana
Actul de infiintare al Societatii Crucea Rosie Romana (CRR) dateaza din 4 iulie 1876, data la care isi incepe dealtfel activitatea in actualul sediu al Spitalului Coltea din Bucuresti. Inca de la infiintare, CRR s-a implicat direct, suportiv si inovator in asistenta persoanelor aflate in dificultate, fie ca a fost vorba despre calamitati naturale, conflagratii mondiale sau conflicte armate, campanii de informare si educatie pentru sanatate, imbunatatirea controlului unor epidemii majore sau intrajutorarea materiala a persoanelor defavorizate.
- Institutul de Pneumoftiziologie Prof. Dr. Marius Nasta
Sanatoriul si Dispensarul “Filaret”, inaugurat in anul 1904 la Bucuresti, a marcat debutul activitatii Societatii pentru profilaxia tuberculozei, infiintata la initiativa unui grup de medici in anul 1901. In anul 1949 devine “Institut Clinic de Ftiziologie”, organ tehnic consultativ al Ministerului Sanatatii, responsabil cu efectuarea de studii si cercetari in toate problemele legate de tuberculoza precum si de orientare a luptei antituberculoase in Romania.
- Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate (CPSS)
Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate(CPSS) este una dintre cele mai active si reprezentative organizatii nonguvernamentale, infiintata in decembrie 1999.
- Unitatea de Implementare a Proiectelor de Control al Tuberculozei de pe langa Administratia Nationala a Penitenciarelor (UIP-TB ANP)
- Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar (SNSPMS)
Infiintata in 1992 in cadrul unui program finantat de Banca Mondiala, SNSPMS este una dintre institutiile care se pot mandri cu o lunga traditie de cercetare si formare in domeniul sanatatii publice si a managementului sanitar.
- Organizatia Salvati Copiii Romania
Salvati Copiii Romania, membra activa a Aliantei Internationale Salvati Copiii, este o organizatie non-guvernamentala ce isi bazeaza activitatea pe implicarea voluntara a membrilor sai, desfasurand programe si activitati in beneficiul copiilor, mai ales al celor aflati in dificultate.
- Romanian Angel Appeal