Regulamentul de functionare al Comitetului National de Coordonare a Programelor HIV/SIDA si de control al tuberculozei
- Lista acronime
- Preambul
- Cap. I. Dispozitii generale si definitii
- Cap. II. Principii de functionare a Comitetului National de Coordonare
- Cap. III. Structura Comitetul National de Coordonare
- Cap. IV. Atributiile Comitetul National de Coordonare (CNC)
- Cap. V. Modul de functionare al Comitetul National de Coordonare
- Cap. VI. Atributiile presedintelui si vicepresedintelui
- Cap. VII. Mandatul membrilor Comitetul National de Coordonare (CNC)
- Cap. VIII. Atributiile Secretariatului Comitetul National de Coordonare (CNC)
- Cap. IX. Sedintele Comitetului National de Coordonare (CNC)
- Cap. X. Relatia dintre Comitetul National de Coordonare(CNC) si Primitorul Principal (PP)
- Cap. XI. Prevenirea si gestionarea conflictelor de interese
- Cap. XII. Supervizarea implementarii granturilor finantate de FG de catre CNC si evaluarea performantelor Primitorilor Principali (PP)
- ANEXA 1: Lista membrilor CNC
- Anexa 2: Reprezentantii organizatiilor si institutiilor membre CNC (titulari si supleanti)
- Anexa 3: Criterii privind selectia si nominatlizarea Primitorului Principal
Lista acronime
CNC – Comitetul National de Coordonare a Programelor HIV/SIDA si de control al Tuberculozei
Preambul
CNC a fost infiintat in anul 2002 in baza structurii Comisiei Nationale Multisectoriale HIV/SIDA care a invitat membri din sectorul guvernamental, non-guvernamental, academic, privat si organizatii internationale, pentru a asigura corelarea intre programele finantate de FG si programele nationale in domeniul HIV/SIDA si al controlului tuberculozei. Denumirea prescurtata a Comitetului National de Coordonare a Programelor HIV/SIDA si de control al tuberculozei, utilizata in cuprinsul prezentului regulament si in documentele in limba romana, este CNC si este echivalenta denumirii prescurtate a expresiei Country Coordonating Mechanism (CCM), ce va fi utilizata in documentele in limba engleza.
Cap. I. Dispozitii generale si definitii
Art. 1. Obiectivele CNC sunt:
Cap. II. Principii de functionare a Comitetului National de Coordonare
Art. 6. CNC este constituit pe principiul parteneriatului intre institutiile si organizatiile relevante si mecanismele de coordonare a implementarii politicilor publice si programelor din tara in domeniile HIV/SIDA si control al Tuberculozei (TB) si raspunde principiilor statuate de strategiile nationale din cele doua domenii.
Cap. III. Structura Comitetul National de Coordonare
Art. 9. (1) Membrii CNC pot fi membri cu drepturi depline, în limita de locuri precizată mai jos sau membri observatori (număr nelimitat de locuri):
- instituții publice cu atribuții în domeniu (număr nelimitat de locuri)
- organizații formale sau informale ale persoanelor vulnerabile, infectate sau afectate de HIV/SIDA și TB; (maxim 4 locuri)
- organizații neguvernamentale cu activitate în domeniile de referință (maxim 8 locuri);
- societăți din sectorul privat cu activitate relevantă în domeniu; (maxim 2 locuri)
- organizații și agenții internaționale cu activitate relevantă în domeniu; (maxim 4 locuri)
- alte entități cu activitate relevantă în domeniu;
- Primitorii Principali (PP)
- Persoane fizice cu activitate relevantă în domeniu (maxim 2 locuri).
(2) CNC va depune toate eforturile ca în componenta sa să existe reprezentare pentru toate constituantele prevăzute la articolul 9 aliniatul (1). Numărul membrilor CNC nu este unul fix, dar nu poate depăși 35 de membri.
(5) Criteriile pe care le va analiza CNC în vederea acordării statutului de membru unei persoane fizice sau juridice sunt:
a) experiența în domeniu:
– persoanele juridice – minim 3 ani de activitate în domeniul de referință / portofoliu de activități / minim 2 proiecte cu raport de activitate în domeniul de referință / declarație pe propria răspundere că organizația nu se află în situație de faliment sau alte situații care nu i-ar permite să activeze într-o structură de tipul CNC;
b) reprezentativitatea pentru una din constituantele descrise la articolul 9 alineatul (1):
– persoanele juridice – structură, număr de membri, beneficiari, conducere, misiune, obiective și activități;
– persoane fizice – activitatea relevantă în domeniul de referință.
a) odată cu desființarea/încetarea activității entității respective;
b) la cererea acestuia;
c) în urma deciziei CNC de excludere pentru nerespectarea ROF, acțiuni îndreptate împotriva CNC, promovarea unor acțiuni, atitudini sau opinii discriminatorii la adresa persoanelor afectate de HIV sau TB; alte situații contrare scopului și misiunii CNC;
d) în momentul în care organizațiile din cadrul unei constituante decid că doresc să fie reprezentate de către altă organizație în cadrul CNC.
Art. 10. CNC are un secretariat permanent care este desemnat in baza deciziei CNC. Secretariatul trebuie sa fie independent de PR si subrecipienti si raspunde in fata intregului CNC si nu a unuia dintre membri. Atributiile secretariatului sunt prevazute la capitolul VIII. (2) În cazul în care un membru nu participă la trei ședințe consecutive ale CNC, secretariatul va aduce la cunoștință acest fapt către CNC, care va analiza situația.
Cap. IV. Atributiile Comitetul National de Coordonare (CNC)
a) coordoneaza elaborarea cererilor de finantare printr-un proces transparent si documentat implicand un spectru larg de institutii si organizatii active in domeniu, membre sau nemembre in CNC, inclusiv a reprezentantilor persoanelor afectate de HIV/SIDA sau TB; aproba propunerile finale si le inainteaza catre finantatori; b) asigura armonizarea intre propunerile Romaniei la Fondul Global / alte mecanisme de finantare, strategiile si programele nationale in domeniul HIV/SIDA si al controlului tuberculozei si alte documente nationale si internationale relevante (studii si cercetari, ghiduri internationale, recomandari ale misiunilor de evaluare internationale); c) se asigura ca cererile de finantare se realizeaza dupa o analiza documentata a prioritatilor programatice si financiare ale programelor nationale in domeniu; d) Pentru granturile finantate de FG, CNC selecteaza si nominalizeaza in baza criteriilor FG, conform Anexei 3 unul sau mai multi Primitori Principali (PP) si propune FG revocarea unui PR in exercitiu in situatiile in care acesta din urma nu isi indeplineste indatoririle specificatein acordurile de grant si in prezentul regulament; e) aproba procedura de selectie si/sau nominalizare a Subrecipientilor (SR) care vor fi contractati pentru implementarea activitatilor prevazute in acordurile de finantare incheiate intre FG si Primitorii Principali; f) coordoneaza procesul de revizuire periodica a implementarii granturilor in derulare (“periodic review”) solicitate de catre FG, elaboreaza si inainteaza cererile pentru continuarea finantarii FG in faza a doua a granturilor; g) supervizeaza implementarea activitatilor programelor finantate de catre FG in conformitate cu mecanismul de supervizare descris la capitolul XII al ROF; h) aproba, conform regulilor finantatorului, schimbarile majore in planurile de implementare fata de planurile aprobate prin acordurile de grant; i) promoveaza, prin intermediul membrilor sai, continuitatea si sustenabilitatea programelor incepute prin finantarea Fondului Global/alte mecanisme de finantare, in acord cu prioritatile nationale; j) promoveaza cresterea participarii guvernamentale la programele finantate de FG/alte mecanisme de finantare in acord cu criteriile de finantare si cerintele acestora; k) alege si revoca presedintele si vicepresedintele CNC;
Cap. V. Modul de functionare al Comitetul National de Coordonare
Art. 12. CNC functioneaza ca un grup de consens national pentru promovarea parteneriatului in dezvoltarea si implementarea, pe baza de transparenta, a programelor finantate de Fondul Global si asigurarea continuitatii interventiilor dupa incetarea finantarii FG/sau altor finantari.
Cap. VI. Atributiile presedintelui si vicepresedintelui
a) stabileste proiectul de agenda a intalnirilor CNC, pe baza propunerilor formulate de membri si centralizate de secretariat;
Cap. VII. Mandatul membrilor Comitetul National de Coordonare (CNC)
Art. 18. Reprezentantii membrilor CNC au obligatia de a informa institutiile/organizatiile care i-au desemnat cu privire la activitatea si deciziile adoptate de CNC.Organizațiile neguvernamentale au obligația să asigure transparența activității CNC în cadrul propriilor constituante, dar și către publicul larg. Reprezentanții în CNC desemnați de mai multe organizații vor face dovada scrisă către Secretariatul CNC că au informat organizațiile despre activitatea CNC. Activitatea în cadrul CNC va fi prezentată în cadrul raportului anual al organizațiilor și va fi făcută publică în mediul online cel puțin odată pe an.
Cap. VIII. Atributiile Secretariatului Comitetul National de Coordonare (CNC)
Art. 19. Secretariatul CNC indeplineste urmatoarele atributii principale:
Cap. IX. Sedintele Comitetului National de Coordonare (CNC)
Art. 21.
(1) La propunerea presedintelui sau vicepresedintelui, deciziile se pot adopta si prin procedura de vot electronic, prin e-mail.
(1) Agenda se aproba de CNC, la inceputul reuniunii
(4) Deciziile adoptate in cadrul sedintelor sunt redactate de catre secretariatul CNC si se semneaza de catre presedinte/vicepresedinte
Cap. X. Relatia dintre Comitetul National de Coordonare(CNC) si Primitorul Principal (PP)
Art. 26. Pentru sedintele CNC, PP va pregati si va transmite secretariatului in timp util, conform metodologiei de convocare a sedintelor:
Cap. XI. Prevenirea si gestionarea conflictelor de interese
Art. 29.
Cap. XII. Supervizarea implementarii granturilor finantate de FG de catre CNC si evaluarea performantelor Primitorilor Principali (PP)
Art. 31. CNC va efectua supervizarea implementarii granturilor finantate de FG si evaluarea performantelor Primitorilor Principali, pe baza unui plan anual care poate contine, dar nu va fi limitat la:
c) intalniri ale membrilor CNC cu reprezentantii FG la vizitele acestora in Romania; d) activitati de evaluare subcontractate cu entitati externe CNC; e) vizite ale membrilor CNC la PP, coordonate cu cele ale LFA daca este cazul; f) activitati de evaluare a SR, conduse de catre membri ai CNC, in coordonare cu PP
Art. 32. CNC va aproba planul si modalitatea in care acesta va fi dezvoltat si implementat.
- cu sprijinul Secretariatului CNC, dezvoltă și propune anual către CNC un Plan de Supervizare;
- implementează cu sprijinul Secretariatului, Planul Anual de Supervizare;
- prezintă semestrial rezultatele activității de supervizare către CNC
- informează Președintele CNC și/sau membrii CNC ori de câte ori consideră că este o urgență și trebuie acționat.
ANEXA 1: Lista membrilor CNC
Institutiile si organizatiile membre in CNC la data 4.10.2018
Institutii publice cu atributii in domeniu: 1. Ministerul Sănătății (MS) 2. Ministerul Muncii și Justiției Sociale – Direcția Protecția Copilului 3. Ministerul Afacerilor Interne – Agenția Națională Antidrog 4. Ministerul Educației Naționale 5. Ministerul Justiției – Administrația Națională a Penitenciarelor 6. Ministerul Apărării Naționale – Centrul de Medicină Preventivă 7. Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei 8. Programul Național HIV/SIDA 9. Casa Națională de Asigurări de Sănătate 10. Administrația Prezidențială
PARTEA NEGUVERNAMENTALA: Organizatii ale persoanelor care sunt vulnerabile, infectate sau afectate de HIV/SIDA si TB 11. Uniunea Nationala a Asociatiilor Persoanelor Infectate si Afectate de HIV/SIDA – UNOPA 12. Asociatia Romana a Bolnavilor de Tuberculoza din Romania – ARB – TB 13. Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multi-drog Rezistentă – ASPTMR Organizatii neguvernamentale cu activitate in domeniile de referinta : 14. Asociația ACCEPT 15. ARAS – Asociația Română Anti-SIDA 16. Crucea Roșie Română 17. Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate – CPSS 18. Health Aid Romania (HAR) 19. Fundația Tineri pentru Tineri (TNT) 20. Population Services International – Romania (PSI) 21. Salvați Copiii România 22. Societatea de Educație Sexuală și Contraceptivă (SECS) 23. Alianța pentru Luptă Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT)
Sectorul privat / organizatii for-profit ( firme care isi pot aduce contributia la implementarea programelor nationale HIV/SIDA si TB)” 24. Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente – ARPIM 25. Janssen (Johnson&Johnson) Mediul Academic 26. Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar – SNSPMS 27. Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals – INBI Prof. Dr. Matei Bals 28. Institutul National de Pneumoftiziologie Prof. Dr. Marius Nasta
Organizatii internationale avand reprezentante in Romania 29. Organizatia Mondiala a Sanatatii – OMS 30. UNICEF(Fondul Natiunilor Unite pentru Copii)
Primitori principali 31. Fundatia Romanian Angel Appeal – RAA
Membri individuali 32. Paula Rusu
Romanian Harm Reduction Network Dragoș Roșca Secretar general CNC-FG
Anexa 2: Reprezentantii organizatiilor si institutiilor membre CNC (titulari si supleanti)
|
COMITETUL NAȚIONAL DE COORDONARE HIV/SIDA ȘI TUBERCULOZĂ |
Conform ROF (ultima variantă, octombrie 2018) |
|
INSTITUȚII PUBLICE CU ATRIBUȚII ÎN DOMENIU |
|
1 |
Ministerul Sănătății
|
Dr. Amalia Șerban Costin Ionuț Iliuță |
2 |
Ministerul Muncii și Justiției Sociale – Direcția Protecția Copilului |
Izabella Popa Gabriela Nicolaescu |
3 |
Ministerul Afacerilor Interne – Agenția Națională Antidrog
|
Mihaela Bebu Dr. Monica Necula |
4 |
Ministerul Educației Naționale
|
Daniela Călugăru Traian Șăitan |
5 |
Ministerul Justiției – Administrația Națională a Penitenciarelor |
Dr. Liliana Ilași Dr. Corina Petrovan |
6 |
Ministerul Apărării Naționale – Centrul de Medicină Preventivă |
Dr. Adrian Eremia Dr. Gabriela-Sabina Dutescu |
7 |
Casa Națională de Asigurări de Sănătate
|
Cristina Siclovan Valerica Andriescu |
8 |
Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei |
Dr. Ioana Munteanu Dr. Gilda Popescu |
9 |
Programul Național HIV/SIDA
|
Dr. Adrian Marinescu Dr. Raluca Jipa |
10 |
Administrația prezidențială |
Dr. Diana Loreta Păun |
|
|
|
|
PARTEA NEGUVERNAMENTALĂ |
|
|
Organizații ale persoanelor care sunt vulnerabile, infectate sau afectate de HIV/SIDA și TB (PLWD) |
|
11 |
Uniunea Națională a Asociațiilor Persoanelor Infectate și Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) |
Iulian Petre Cristian Roșu |
12 |
Asociația Romana a Bolnavilor de Tuberculoză din România |
Marius Dumitru Iuliana Dobre |
13 |
Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multi-drog Rezistentă – ASPTMR |
Cătălina Constantin Ștefan Răduț |
|
Organizații neguvernamentale cu activitate în domeniile de referință (NGO) |
|
14 |
ACCEPT
|
Florin Buhuceanu Carolina Marin |
15 |
ARAS – Asociația Română Anti-SIDA
|
Dr. Maria Georgescu Nicoleta Dascălu |
16 |
Crucea Roșie Română
|
Dr. Victoria Mihăescu Andreea Furtună |
17 |
Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate – CPSS
|
Daniela Fărcășanu Dr. Ioana Dărămuș |
18 |
Health Aid Romania (HAR)
|
Ernestina Rotariu Karina Petrescu |
19 |
Fundația Tineri pentru Tineri (TNT)
|
Adina Manea Alexandra Mihalache |
20 |
Population Services International – Romania (PSI)
|
Tudor Kovacs Bogdan Dogaru |
21 |
Fundația Romanian Angel Appeal (RAA)
|
Silvia Asandi Fidelie Kalambayi |
22 |
Salvați Copiii România
|
Liliana Bibac Sorina Fekete |
23 |
Societatea de Educație Sexuală și Contraceptivă (SECS)
|
Carmen Suruianu Ileana Costache |
24 |
Alianța pentru Luptă Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT) |
Radu Cătă Viorel Roman |
|
Sectorul privat / organizații for-profit ( firme care își pot aduce contribuția la implementarea programelor naționale HIV/SIDA și TB) (PS) |
|
25 |
Asociația Română a Producatorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) |
Dan Zaharescu Ioana Tomuș |
26 |
Janssen |
Georgiana Coșoveanu Alexandru Miron |
|
|
|
|
Mediul academic (EDU) |
|
27 |
Școala Națională de Sănătate Publică și Management Sanitar |
Dr. Georgeta Popovici |
28 |
Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș |
Dr. Mioara Petrescu |
29 |
Institutul Național de Pneumoftiziologie Marius Nasta
|
Dr. Beatrice Mahler-Boca Dr. Ioana Domnica Chiotan |
|
|
|
|
Organizații internaționale având reprezentanțe în România (MLBL) |
|
30 |
Organizația Mondială a Sănătății (OMS)
|
Cassandra Butu Miljana Grbic |
31 |
UNICEF Romania
|
Eduard Petrescu Daniela Vâlceanu |
|
|
|
|
Membri individuali |
|
32 |
Paula Rusu |
|
Anexa 3: Procedura privind selectia si nominalizarea Primitorului Principal
Nominalizarea Primitorului Principal pentru granturile Fondului Global de Lupta impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si malariei se realizeaza in baza propunerilor membrilor CNC. Pentru a fi propus spre nominalizare sau re-nominalizare, un Primitor Principal trebuie sa indeplineasca simultan toate criteriile de eligibilitate impuse de catre FG enuntate mai jos. Nominalizarea Primitorul Principal se realizeaza in baza votului membrilor CNC.
Criterii minime de eligibilitate pentru selectia Primitorului Principal:
1. Capacitatea de management programatic
Pentru a-si asuma cu succes responsabilitatea implementarii programului si a utilizarii judicioase a resurselor grantului conform principiului finantarii bazate pe performanta, Primitorul Principal trebuie sa demonstreze, inainte de semnarea acordului cu GFATM o capacitate de management programatic corespunzatoare. Aceasta se refera la: – Statutul si autoritatea legala necesara pentru a putea semna acordul de grant cu GFATM – Management organizational eficace, dublat de sisteme financiare si de luare a deciziilor eficiente – Infrastructura si sisteme informatice adecvate sustinerii implementarii programului – Expertiza relevanta in domeniul HIV/SIDA, TB sau Malariei precum si expertiza transversala adecvata (financiara, achizitii, legala, monitorizare-evaluare, etc.)
Urmatoarele arii vor fi evaluate de catre Local Fund Agent (LFA) in vederea confirmarii PR-ului nominalizat: a. Statusul legal al PR-ului nominalizat b. Managementul si organizarea c. Infrastructura si sistemele informatice d. Expertiza tehnica e. Istoricul performantei ca PP (in cazul re-nominalizarii), etc.
Sursa: Principal Recipient Background Analysis si Program Management Capacity (PMC) Assessment Tool http://www.theglobalfund.org/en/lfa/documents/
2. Sistemele de management financiar
Primitorul Principal trebuie sa detina un sistem de Management Financiar care sa demonstreze urmatoarele: – Inregistrarea corecta a tuturor tranzactiilor si soldurilor, inclusiv a celor finantate de GFATM – Reconcilierea periodica a soldurilor – Transferul de fonduri catre subrecipienti si furnizori intr-o maniera transparenta si responsabila – Mentinerea unui sistem de control intern adecvat – Intocmirea de situatii si rapoarte financiare corecte – Protejarea bunurilor achizitionate – A fost si este subiectul auditurilor financiare.
Deoarece sistemele de management financiar ale Primitorul Principal sunt vitale pentru implementarea granturilor FG, pentru a se asigura ca Primitorul Principal nominalizat de catre CCM intruneste toate cerintele, Fondul Global solicita efectuarea (de catre LFA) a unei evaluari Primitorul Principal nominalizat, anterior semnarii acordului de grant cu acesta. Aceasta evaluare vizeaza urmatoarele 7 arii: a. Organizarea sistemului de management financiar si functiile acestuia b. Managementul bugetelor c. Managementul disponibilitatilor de fonduri d. Sistemul contabil e. Sistemul de achizitii f. Managementul stocurilor si inventarul mijloacelor fixe g. Sistemul de audit
Sursa: Financial Management Systems Assessment Tool http://www.theglobalfund.org/en/lfa/documents/
3. Managementul produselor farmaceutice si de sanatate (PHPM/Pharmaceutical and Health Product Management)
Produsele farmaceutice si de sanatate au o importanta cruciala pentru majoritatea primitorilor de granturi. Disponibilitatea resurselor FG furnizeaza conditii fara precedent pentru procurarea, stocarea si distributia unor cantitati mari de produse utilizate in lupta impotriva HIV/SIDA, TB si Malariei. Dar acest lucru implica si riscuri semnificative, legate atat de proasta utilizare a resurselor cat si de calitatea scazuta a produselor procurate, care astfel, pot afecta calitatea vietii persoanelor afectate de cele trei epidemii.
De aceea, este important ca Primitorul Principal sa demonstreze ca: – detine un plan de management al achizitiilor si stocurilor ce adera la politicile GFATM cu privire la produsele farmaceutice si de sanatate – are capacitatea de a implementa acest plan.
Evaluarea sistemelor de achizitii a Primitorilor Principali nominalizati vizeaza urmatoarele arii: a. Politicile si sistemul de achizitii b. Dreptul de proprietate intelectuala c. Sistemul si capacitatea de asigurare a calitatii produselor d. Selectia produselor e. Sistemul de management informatic al achizitiilor f. Capacitatea de a previziona nivelul necesarului de stoc
h. Distributia produselor i. Utilizarea judicioasa a medicamentelor j. Coordonarea si managementul achizitiilor (inclusiv la nivelul SRs)
Sursa: Pharmaceutical and Health Product Management (PHPM) Assessment Toolhttp://www.theglobalfund.org/en/lfa/documents/
4. Managementul Sub-recipientilor (SRs)
Primitorul Principal trebuie sa indeplineasca cerintele minime privind capacitatea de management a sub-recipientilor si anume: – Sa demonstreze ca poseda sisteme eficiente de evaluare a capacitatii SRs si de furnizare de asistenta tehnica acestora astfel incat, sa se asigure ca SRs propusi indeplinesc cerintele necesare implementarii activitatilor programului; – Sa demonstreze ca poseda sisteme de management adecvate ce permit supervizarea implementarii activitatilor si a utilizarii resurselor la nivelul SRs, facilitand in acelasi timp implementarea eficace, la termen si cu resursele prevazute a activitatilor stipulate in acordurile de grant si sub-grant.
Urmatoarele arii vor fi evaluate de catre LFA in vederea confirmarii PR-ului nominalizat: a. Sistemul de selectare a SRs b. Sistemul de evaluare a capacitatii SRs c. Sistemul de management al SRs si supervizare a implementarii activitatilor grantului.
Sursa: Sub-recipient Management Assessment Tool, http://www.theglobalfund.org/en/lfa/documents/
5. Sistemele de Monitorizare-Evaluare (M&E)
Primitorul Principal trebuie sa demonstreze: – Experienta in lucrul cu & implementarea de planuri de M&E pentru programe de sanatate (continand indicatori, tinte, buget asociat) – Experienta in implementarea de cercetari operationale pentru aria sanatatii si/sau cercetari comportamentale/serologice in aria sanatatii publice – Capacitate, in special din perspectiva resurselor umane, de a implementa un plan de M&E pentru programul finantat de FG.
Urmatoarele arii vor fi evaluate de catre LFA in vederea confirmarii Primitorul Principal: a. Calitatea planului de M&E care va fi folosit in implementarea grantului: indicatori, bugetul pentru M&E, planul de lucru pentru M&E, coordonarea M&E, resursele umane pentru M&E, instrumentele si ghidurile M&E, colectarea datelor, analiza datelor si raportarea datelor, evaluare, cercetare operationala, studii, evaluare, alinierea cu planurile M&E nationale b. Capacitatea si resursele PR-ului de a implementa acest plan c. Lista de tinte si indicatori (performance framework): consistenta cu propunerea originala si calitatea definitiilor indicatorilor, baselines, tinte, revizuirea tintelor si indicatorilor.
Sursa: LFA M&E Assessment Checklist, http://www.theglobalfund.org/en/lfa/documents/